Parsel Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?

Konut ya da arsa söz konusu olduğunda, gayrimenkul sektöründe en çok kullanılan terimlerden biri olarak parsel öne çıkıyor. Parsel, İmar Kanuna göre sınırlandırılmış ve ayrılmış toprak olarak tanımlanıyor. Herhangi bir parselde bir ya da birden çok pay sahibi olabildiği gibi, sahipler gerçek ya da tüzel kişilerden de olabiliyor. Parsel bilgileri ile herhangi bir taşınmazı satın almak isteyen kişiler, tapu kadastro parsel sorgulama yaparak taşınmazın konumu hakkında detaylı bilgiye sahip olabiliyor.

Parsel Sorgulama Ne Demek?

Parsel sorgulama vatandaşlara kamu kurumlarınca sunulan bir hizmet olarak en çok kullanılan uygulamaların başında geliyor. Tapu müdürlüğüne gitmeye gerek olmadan, ilgili parselin bilgilerine kolay erişim sağlayan uygulamalar ile tapu bilgisi sorgulama mümkün oluyor. Arazi, konut, dükkan, apartman, bina, fabrika, tarla ve bahçe gibi taşınmazların sorguları yapılabiliyor. Örneğin konut sigortası için parsel sorgusu ile taşınmazın cadde ve sokak gibi konum bazlı bilgilerine ulaşılıyor. Detaylı konum bilgisi taşınmazın alım ya da satım sürecinde taraflara kapsamlı bir değerlendirme olanağı sunuyor.

Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Parsel sorgu işlemi E-Devlet uygulaması ya da Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden kolayca yapılabiliyor. E-Devlet ile sorgulama yaparken kimlik doğrulaması yapılması zorunlu. Tapu ve Kadastro sisteminin sunduğu uygulamada ise sadece taşınmazın bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Her iki uygulama da hızlı ve güvenli bilgi edinme sistemleri olarak

kullanıcılara büyük kolaylık sunuyor. E-Devlet üzerinden yapılan sorgularda parsel numarası bilinmese bile, kişiler üzerine kayıtlı taşınmazların parsel numaralarına erişilebiliyor. TAKBİS sisteminde ise E-Devletten farklı olarak kişiler istedikleri herhangi bir parseli sorgulayabiliyor.

E-Devlet Üzerinden Parsel Sorgulama

E-Devlet uygulaması ada parsel sorgulama yapabileceğin uygulamaların başında geliyor. Kullanışlı arayüzü sayesinde E-Devlet üzerinden sorgulama işlemini sadece birkaç dakikada gerçekleştirebilirsin. E-Devlet üzerinden yapılan sorgu işlemleri için T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile sisteme giriş yapman gerekiyor. Henüz e-Devlet şifreni almadıysan, güvenlik önlemleri gereğince ilk şifreni PTT üzerinden almalısın. Daha önce cep telefonu numaranı sisteme kaydedip, doğruladıysan PTT'ye gitmene gerek olmadan yeni bir şifre yaratabilirsin. https://giris.turkiye.gov.tr/Giris adresinden TC kimlik numaran ve şifrenle kimliğini doğruladıktan sonra, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresinden parsel bilgilerine ulaşabilirsin. T.C. Kimlik Numarası ile eşleşen taşınmazlar varsa, bilgisini ana ekranda görebilirsin. Taşınmaz Listesi tablosunda, il, ilçe, mahalle/köy, taşınmaz tipi, niteliği, ada, parsel ve işlemler olarak listelenen taşınmazlarına ait tüm bilgilere ‘’Detaylar’’ sekmesine tıklayarak ulaşabilir, parsele ait diğer bilgileri ve harita üzerinden uydu görüntüsüne erişebilirsin. Parsel sorgusu dışında, zorunlu olan Deprem Sigortası gibi poliçeleri e-Devlet üzerinden kontrol etmek de mümkün. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/dask-police-sorgulama adresini ziyaret edebilirsin. 

Takbis Üzerinden Parsel Sorgulama

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, tapu sorgula işlemi için kullanabileceğin bir diğer uygulamayı içeriyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması ile istediğin parselin bilgilerine kolayca ulaşabilirsin. TAKBİS üzerinden tapu parsel sorgulama yapmak için kimlik ve şifre istenmiyor. Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin. Bunların dışında sistemde taşınmaz numarası ile sorgulama alternatifi de yer alıyor. Bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra, taşınmazın haritadaki güncel konumunu saniyeler içinde görebilirsin. Çeşitli harita sağlayıcıların desteklendiği uygulamada tapu sorgulama için arazi ya da uydu gibi detaylı katman seçenekleri bulunuyor. Bu sayede parsel sorgusu yapılan taşınmazın komşu parsellerle birlikte detaylı görüntüsüne ulaşılabiliyor.

Konum, konut satın alırken şüphesiz en önemli yatırım kriterlerinden biri. Bununla birlikte yatırımının değerini korumak ve geleceğe güvenle bakmak için deprem sigortası ve konut sigortası gibi en popüler sigorta ürünlerinden yararlanabilirsin ayrıca sunulan en uygun poliçe seçenekleri arasından seçim yapabilirsin. DASK ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, patlama ya da yer kayması gibi riskleri; konut sigortası sayesinde evinde meydana gelebilecek yangın, hırsızlık, tesisat arızaları ve diğer maddi hasarları teminat altına alabilirsin.