Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı ifadesi, henüz yapımı tamamlanmamış binalarda hisse sahiplerinin paylarını ayırmak için başvurulan işlemleri tanımlıyor. İnşa edilen binanın hissedarları arasında gerçekleştirilen kat irtifakı, herkesin kendi payını kullanabilmesine yardımcı oluyor. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen kat irtifakı, gerekli şartlar oluştuğunda kat mülkiyetine de dönüştürülebiliyor. Peki, kat irtifakı ne demek, kat irtifakı kat mülkiyeti farkı nedir ve irtifak işlemleri nasıl yapılır, biliyor musun? İşte bu önemli konu hakkında öğrenmen gereken tüm detaylar...

Kat İrtifakı Nedir? 

Bir çok kişi kat irtifakı nedir ve ne demek diye merak ediyor. Sözlük anlamı “dayanma, güç alma” olan irtifak kelimesi, hukuk dilinde taşınmaz mallar üzerinde yapılan anlaşmalar için kullanılıyor. Kat irtifakı ifadesi ise binaların katları hakkında yapılan kullanım anlaşmalarını tanımlıyor. Yapımı henüz bitmemiş binalarda daireler tapulandırılamıyor. Bu sebeple de binaların hak malikleri arasında bölüştürülebilmesi için kat irtifakı anlaşmaları hazırlanıyor. Paydaşların binayı kat bazında paylaşmasına olanak tanıyan kat irtifakının yapılabilmesi için tüm hissedarların görüş birliğine varması gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat irtifakı nedir diye merak eden bir çok kişi kat mülkiyeti nedir diye de merak ediyor.Kat irtifakı, çoğunlukla kat mülkiyeti kavramıyla karıştırılabiliyor. Oysa kat irtifakı ve kat mülkiyeti, birbirinden son derece farklı şartlar barındırıyor. Kat irtifakı kurulması, yalnızca tamamlanmamış binalarda geçerli oluyor. Yapımına henüz başlanmamış binalarda da kat irtifakı kurulabiliyor ve inşa edilecek binanın katları, irtifak sözleşmesi yoluyla paylaşılabiliyor. Kat mülkiyeti ise tamamlanmış binalarda yapılıyor. Kat mülkiyeti anlaşması yapıldığında söz konusu katın tüm mülkiyeti, ortak alanlar da dahil olmak üzere söz konusu hissedara bırakılıyor.